Siden er ved at få nyt design og forventes færdig medio december 2020

Velkommen

Oplev mere end 200 års uddannelseshistorie ved et besøg i Jonstrupsamlingen. Samlingen giver et spændende indblik i læreruddannelsens historie i Danmark fra 1791 til 1990. Du får samtidig en lokalhistorisk fortælling om, hvordan dagliglivet ved det gamle Jonstrup Statsseminarium formede sig for de lærerstuderende og deres lærere med sovesale, fællesspisning og undervisningsaktiviteter fra tidlig morgen til sen aften.

Aktiviteter

Arrangementer efterår 2020

Udstillingen

”Husker du vor skoletid
– At gå i øvelsesskolen i Jonstrup”

Udstillingen handler om øvelsesskolen i Jonstrup 1809-1956, og livet ved skolen gennem skiftende tider. Skolen var som statslig øvelsesskole en helt særlig skole. Det var den, fordi den er kongeriget Danmarks første øvelsesskoleinstitution, idet den blev oprettet i tilknytning til det første dansksprogede seminarium Blaagaard Seminarium, som i 1809 flyttede til Jonstrup og videreførte sin øvelsesskole der. Men ikke alene var skolen den ældste danske øvelsesskoleinstitution; den havde 1898-1956 også til huse i et af Danmarks ældste skolehuse, bygget til øvelsesskoleformål og stadig benyttet til skolebrug.
 
Særudstillingen er åben fra 10. oktober 2019 til udgangen af september 2020 og kan ses i Jonstrupsamlingens ordinære åbningstider og efter aftale. Læs mere her.

I forbindelsen med udstilling er der udgivet bogen: ”Husker du vor skoletid? – at gå i øvelsesskolen i Jonstrup” du kan købe eller downloade bogen her.

Netop nu

Åbningstider:

Vi har normalt åbent første søndag i måneden undtagen i juli kl. 14-16. Fri entré.
Grupper kan evt. aftale særlig åbningstid.
Samlingen ligger på 1. sal i bygning E, se Kontakt og praktiske oplysninger.

Ildsjælen fra Jonstrup – Rudolf Bruhn 100 år

Jonstrupsamlingens Venner har april 2020 udgivet hæftet ”Ildsjælen fra Jonstrup – Rudolf Bruhn 100 år”, som fastholder indholdet i Jonstrupsamlingens særudstilling 2018 om forfatteren Rudolf Bruhn, en af Jonstrup Statsseminariums berømte elever. Her fortælles om hans liv og virke og hans tid på ”Borgen” 1907-10, som den er spejlet i hans ungdomsbog ”De seks” fra 1916 om kostskoleelevernes kammeratskab i hverdag og fest. Hæftet kan  downloades her.